gallery/dsc_0727

Waarom

Het snoeien van een fruitboom of - struik is om verschillende redenen goed of nodig.

  • Door te snoeien breng je lucht en licht in de boom of struik zodat bladeren en vruchten gemakkelijkes opdrogen waardoor schimmels minder kans krijgen.
  • Fruit dat voldoende zonlicht krijgt zal ook beter afrijpen en meer suikers en vitaminen bevatten.
  • Door te snoeien hou je een boom of struik vitaal en gezond. Je stimuleert hem om te groeien. Bij bomen worden de zogenaamde 'beurtjaren' voorkomen.
  • Het beste fruit komt aan jong hout. Door oudere takken weg te snoeien kan je je boom of struik verjongen. Belichting op de takken van bessenstruiken zorgt ervoor dat de aanwezige ogen kunnen uitgroeien tot nieuwe twijgen.
  • In een opengesnoeide boom of struik is het oogsten gemakkelijker.
  • Bij jonge bomen kan je door correct te snoeien de ontwikkeling van de kroon stimuleren.
  • Bij leifruit en fruithagen is jaarlijks snoeien nodig om de gewenste vorm te bekomen.

Wanneer

Wanneer er gesnoeid moet worden wordt door verschillende elementen bepaald. Welke soort boom of struik is het? Met welk doel snoeit men? Algemeen geldt bv voor fruitbomen dat snoeien in de zomer groei remmend werkt en dat snoeien in de winter groei stimulerend werkt. Afhankelijk van de toestand of type van de boom (bv leifruit) wordt voor het ene of het andere gekozen. De meeste fruitbomen worden echter in de winterperiode gesnoeid omdat dan de boomvorm beter zichtbaar is. Steenvruchten (kers, pruim, perzik enz) worden best enkel in de zomer na de oogst of in het voorjaar net voor de bloesem gesnoeid. Walnoten enkel in de zomermaanden.

Bessenstruiken en druivelaars snoeit men hoofdzakelijk in het vroege voorjaar (februari/maart) en de kiwi en kiwibes zelfs nog vroeger (januari/februari) Althans, wat betreft de vruchthout- en vervangingsnoei. Voor zowel de druivelaar, kiwibes als bepaalde andere bessensoorten is ook een zomersnoei, waarbij men het overtollige vegetatief materiaal verwijdert, aangewezen.

Snoeiafval

U bepaalt zelf wat er met het snoeiafval gebeurt. Het kan verhakselt worden, er kan een takkenwal mee gemaakt worden of u kan het éénvoudig weg laten afvoeren. 

gallery/takkenwal
gallery/largethumb_jensen
gallery/4842-xl-groenaanhanger-huren