Mijn grootvader had een mooie fruittuin en nog enkele vrijstaande fruitbomen. Ik herinner mij vooral de overheerlijke pruimen. Speciaal voor mijn grootmoeder had hij een struik Mirabellenpruimpjes gezet. Van die kleine honingachtige aromatische snoepjes!
In de vakantie mocht ik naar mijn grootmoeder die in Haspengouw woonde. In de familie was er een fruitboer. Als kind liep ik de grote plantage af op zoek naar hem. Ik weet nog hij me leerde om uitgedunde appeltjes weg te schieten met een afgsneden twijg. Ieder jaar had hij het erover hoe het met 'den appel' gesteld was. 
Het was daar in de tuin van mijn grootvader en in die plantage in Haspengouw dat mijn passie voor eigen geteeld fruit ontstond.

 

Na mijn studies als opvoeder-begeleider voor mensen met een beperking kon ik meteen aan de slag in een biologische activiteitenboerderij. Vanaf dag één was ik mee verantwoordelijk voor de teelt van al het fruit nodig voor de eigen bakkerij en voor de verwerking tot confituren, stropen en sappen. Dit werk doe ik nu reeds meer dan 20 jaar. In al deze  jaren ben ik mij in de teelt van biologisch fruit gaan verdiepen. Ik volgde een 2-jarige opleiding in de biologische landbouw waarbij ik een eindverhandeling over biologische fruitteelt schreef. Ik koos er tijdens die opleiding voor om telkens stage te doen bij bio-fruitboeren. Daarnaast volgde ik verschillende cursussen permacultuur en deed ik ook de basiscursus fruitteelt bij de Nationale Boomgaarden Stichting.
Met deze bagage op zak ben ik, Ward, in 2015 met de Boomgaardier gestart.

 

 

 

 

 


 

 

gallery/img_3164 (large)

Sinds juli 2018 ben ik gestart met de aanleg van een eigen ecologische boomgaard/fruituin. ​De aanplant van de eerste collectie fruitbomen is voorzien voor deze winter. Het verloop van dit project kan u volgen via mijn facebookpagina (een link bevindt zich achter de witte 'f' in de rechter bovenhoek).

 

 

 

Mijn eigen boomgaard/fruittuin

Ecologisch

Omdat ik begaan ben met het welzijn van de aarde, mens en dier en belang hecht aan biodiversiteit, maak ik bewust de keuze om zoveel mogelijk te werken met ecologisch verantwoord plantgoed en materialen. Ik zal zo bv rassen adviseren die resistent zijn tegen veel voorkomende ziektes, ik verkies kastanjepalen boven gedrenkte palen en ik zal geen gebruik maken van chemische betrijdingsmiddelen of meststoffen. Bij bepaalde ziektes of plagen zal ik trachten een ecologische  oplossing aan te rijken. Zo zal ik bv opteren om distels te maaien ipv van ze te verdelgen.